Aktiemarked

Aktier og aktiemarkedet

Investering i aktier er en meget populær form for investering. Aktier har historiskset givet et bedre afkast end mange andre typer investeringer. Tilgængeligheden til aktiemarkedet og den ofte meget likvide investering (værdierne kan hurtig omsættes til penge) gør aktieinvestering generelt til den foretrukne investeringsform, både af professionelle og private investorer. Man kan desuden komme i gang med sin investering for et meget lille beløb.

Lad os her forstå aktier og aktiemarkedet.

Hvad er en aktie

En virksomhed kan udstede aktier, hvilket betyder virksomheden opdeler ejerskabet af virksomheden i nogle andele, og sælger andel/aktier ud på aktiemarkedet. En aktie er dermed et værdipapir, der repræsenterer en lille ejerandel i en virksomhed. Hvis en virksomhed f.eks. udsteder 100 aktier og du ejer 10 af aktierne i virksomheden, vil du komme til at eje 10% af virksomheden.

Normalvis udsteder en virksomhed millioner af aktier. Fx har medicinalgiganten Novo Nordisk i skrivende stund udstedt 1 862 564 000 aktier (1862 mio. aktier) og aktiekursen (prisen på 1 Novo Nordisk aktie) er 358,50 kr.

Hvilket betyder den samlede selskabsværdi eller markedsværdi for Novo Nordisk i skrivende stund er:

358,50 kr. x 1 862 564 000 aktier = 667 729 194 000 kr. (667,73 mia. kr.)

Og ejer du fx 50 aktier i Novo Nordisk til en samlet værdi på 17 925 kr., svarer det til at du ejer: 50 aktier / 1 862 564 000 aktier = 0,0000000268 % af virksomheden. Selvom dit ejerskab er meget lille, er sandheden at du reelt har en vis andel i selskabet. Dermed får du også del i virksomhedens vækst og overskud i form af kursgevinst og udbytte svarende til din ejerandel. Ligeledes får du også andel i virksomhedens tab hvis den lider tab. Men over en lang tidsperiode, og der er her tale om en god og sund virksomhed, vil din aktier i virksomheden højst sandsynligt stige i værdi.

Hvor meget arbejde har man direkte gjort for den værdistigning? Rent faktisk har man ikke lagt mere arbejde i det end at investere sine penge i selskabet. Det er den sandhed og unikke mulighed, at man kan være passive medejer, men høste tilsvarende andel i væksten, der gør investering i aktier til en foretrukket investeringsform for mange. Og du kan komme ud af din aktier når du vil, ved at sælge din andel på markedet.

I denne video illustreres hvad en aktie er

Hvad er et aktiemarked

Aktiemarked er det marked hvor selve aktiehandelen (handel med værdipapir) foregår. Ligesom i ethvert andet marked hvor købere og sælger mødes og handler, foregår handel med aktier i aktiemarkedet. Aktiehandel foregår nu om dage mest online via forskellige handelsplatforme. Jeg bruger selv Nordnet som handelsplatform nu, men har tidligere haft aktiedepot i Danske Bank og handlede igennem netbanken. Så du kan højst sandsynligt også handle igennem din netbank hvis du ønsker det.

I denne video illustretres hvad et aktiemarked er og hvordan aktiehandel foregår

Hvad er et aktieindeks

Et aktieindeks er et børsindeks som måler udviklingen af et udvalgt antal aktier. Fx det danske Large-cap aktieindeks OMX C25, består af de 25 største børsnoterede virksomheder (målt på deres markedsværdi) i Danmark der samtidig er de 25 virksomheder med den største omsætning (dvs. køb/sag af aktier). Hver af de 25 virksomheder i OMX C25, indgår i indekset med en vægtning svarende til virksomhedens børsværdi. Jo større børsværdi, desto større vægtning i indekset. 

Man kan ved at se på kursgraften for OMX C25, få en god fornemmelse af pulsen på aktiemarkedet i Danmark. Og man taler ofte om hvordan det er gået for C25 indekset en givet dag eller over et helt år, hvilket giver et praj om den gennemsnittelige kursbevægelse for aktierne i Danmark i perioden.

OMX C25 og indeksinvestering

Lær om det danske Indeks OMX C25 på følgende video. I videoen bliver der også introduceret til indeksinvesteringer, altså at man i stedet for en enkelt aktie kan købe et bid af alle aktier i et helt indeks. Hør i videoen om fordelene ved indeksinvestering.

Large-cap Indeks i Danmark – OMX C25 og indeksinvestering

Viden om aktiemarkedet

I videoen fortælles om hvordan du kan søge og finde flere informationer og materialer om aktier og aktiemarkedet på dansk. Man skal dog altid være kritisk overfor de råd man får og sætte afsenderen og evt. motiv i perspektiv. Man skal gå efter professionelle og troværdige kilder og materialer.

Ung aktionær om matarialer vedr. aktier og aktieinvesteringer

Hvordan jeg opbyggede viden om aktiemarkedet

Jeg så i starten en del videoer på Youtube om emnet for at forstå og skabe overordnet viden om aktier og aktiemarkedet og hvordan det fungerer osv. Jeg har siden læst en række bøger og artikler om investering i aktier og aktiestrategier, dem vil jeg skrive om her på siden, på et andet tidspunkt. Jeg har også deltaget i kursuser. Det kursus som jeg fik mest ud af, er Investorakademiet.

Investorakademiet er et kursusforløb som udbydes af Dansk Aktionærforening og henvender sig mest til letøvede aktionær og handler meget om hvordan man professionelt handler med aktier, herunder hvordan man lægger strategi osv. Efter kurset, spurgte Aktionæren hvad man får ud af at deltage i Investorakademiet? Her kan du læse mit svar.

Hvordan jeg holder mig opdateret nu

Nu jeg har den grundlæggende baggrundsviden, er jeg nu mere ude efter at holde mig opdateret. Det gør jeg igennem følgende kanaler:

  • Lytter til Millionærklubben som sendes mandag til fredag kl. 9.00 – 10.00
  • Medlem i aktionærforening og får aktionærblade – 9 stk. om året og deltager i events som Investordagen osv.
  • Følger lidt med i nyheder på Nordnet, hvor jeg også handler fra.

Min anbefaling til dig

Der er rigelig med materialer derude, så lav research og opbyg din viden løbende. Men husk én ting: vær altid kritisk. Det er i den sidste ende dit eget ansvar. Glem alt om hurtige raketter og rig i en fart – meget af det er fake news. Lær at investere i stedet for at spekulere og ja det tager tid at lære og blive en fornuftig investor.

Man lærer bedst ved at komme i gang og prøve det af selv, men kom i gang stille og roligt og kast ikke hele din opsparing ind i starten. Brug kun noget af opsparingen og prøv af og udvikel dig og din viden om feltet med tiden. Er du ung, så kom i gang nu og tag det roligt hvis du begår fejl. For hvis du lærer af alle dine fejltagelser her og nu, kan du benytte dig af dine erfaringer i fremtiden, når du formentlig får flere penge mellem hænderne.

Tøv ikke – kom i gang med dine investeringer!

Comments are closed.