photo-1543286386-713bdd548da4

Lad dine penge arbejde for dig

Investér din opsparing

Hvorfor bør man investere i stedet for at have sine opsparede penge på en bankkonto?

Kort sagt bør du investere, da dine penge på en bankkonto gradvist vil miste sin værdi pga. inflationen. Dvs. din købekraft bliver mindre år for år.

Igennem investering kan du få et højere forventet afkast end inflationen. Dvs. dine penge og formue vokser og din købekraft bliver større år for år.

Inflation kan udhule din opsparing

Inflationen betyder at din penge mister værdi med tiden. Fx kan du købe færre ting for 100kr. i dag end du vil have kunnet for 10 år siden.

Dvs. havde du gemt 100kr. på din bankkonto med en meget lille eller ingen rente, vil du have mistet en vis købekraft for dine penge. Lader du pengene stå i mange år, vil de miste meget af sin værdi over tid. Dette kaldes inflation.  

Hvad er inflation

Investér langsigtet

En god investering vil være en langsigtet investering. Her får du som udgangspunkt det bedste afkast.

Du bør dog som regel kun investere penge som du med sikkerhed ved, du ikke skal bruge indenfor en overskuelig fremtid. Investering med sigte for kortsigtet gevinst kan være ren spekulation med risiko for store tab. Sæt altid penge til side til uventede udgifter og investér resten så du ikke vil være tvunget til at gå ud af din investering.

Rente’s rente effekten

Har du forstået rentes rente effekt, så vil du ikke være tvivl om hvad en langsigtet investeringshorisont vil betyde for din investering og afkast. Den berømte matematiker og fysiker Albert Einstein kaldte ”Rentes rente – effekten” for den 8. vidunder og sagde: ”Dem der forstår effekten, drager fordel af den og dem som ikke forstår, bliver ofre og betaler for den.”

Rentes rente er som ordene lyder rente af renten. Dvs. dit afkast for din oprindelige investering bliver geninvesteret og afkastet deraf igen bliver geninvesteret osv. På den måde vokser dit oprindeligt investerede beløb eksponentielt med tiden.

Se rentes rente (compound interest) effekten

Herunder er effekten illustreret på en investering på 200 000 kr. med et årligt afkast på 10% som bliver reinvesteret år for år. Med disse forudsætninger vil investeringen efter 50 år være vokset til det svimlende beløb – over 21 mio. kr. Netop den effekt er den afgørende motivationsfaktor for at investere sine penge og lade pengene arbejde for sig mens man sover og passer andre gøremål.  

Investering på 200 000 kr. med en rente på 10%/år bliver til over 21 mio. med rentes rente

Naturligvis er det ikke bare lige til, at din investering bare vokser og vokser med et fast afkast uafbrudt. Der vil være tale om op og nedgange i markedet, beskatninger og mange andre ting. Du kan selv beregne rentes rente afkastet efter dit eget valg af startkapital, rente pr. år, antal investerede år samt med eller uden skat på dette link

Herunder ses den historiske kursudvikling på det danske indeks OMXC20 – (20 største omsatte aktieselskaber i Danmark) siden 1996 til nu. Den gennemsnitlige kurs på indekset er i perioden gået fra ca. 120 til 1100. Der er tale om en mangedobling af pengene men det ses samtidigt at markedet svinger meget op og ned undervejs.

Historiske udvikling på OMXC20
Kilde: nasdaqomxnordic.com

Man kan af gode grunde ikke planlægge at købe i bunden og sælge i toppen. Men kun ved at sprede sine investeringer over tid og ved at holde fast i dem i lang tid kan man sikre sig en god afkast. Sandheden er at den tålmodige investor med langsigtet tidshorisont vil være vinderen.

Investering er for alle

Alle kan lære at investere. Det kræver ikke en særlig uddannelse eller særlig mange penge. Du kan i teorien komme i gang bare for 100 kr.

Men det at komme i gang med at investere kræver sund fornuft, motivation og disciplin. Her kan du læse om min drivkraft for at investere og hvordan jeg holder motivationen.

Kræver investering meget tid?

Hvor meget tid du vil bruge på dine investeringer, bestemmer du selv alt efter din lyst og interesse.

Der er nemlig mange forskellige måder at investere på. Nogen laver ikke andet end at følge udviklingen på verdensmarkedet dag for dag, mens andre blot bruger få timer om året på sine investeringer.

Folk med arbejde, børn og fritid af god grund ikke meget tid til at bruge på at se sine aktiekurser dag for dag. Det behøves man heller ikke. Faktisk er det bedst hvis du ikke køber og sælger for ofte og lade sine penge arbejde passiv.

Lav først et budget

Hvis du ikke allerede har lavet et budget for dig og din familie, er det uden tvivl det første sted at starte. Et budget giver nemlig overblikket over jeres økonomi og I får styr på jeres indtægter og udgifter. Det giver tryghed og minimerer overraskelser.

Du kan altid tjene mere for at få flere penge mellem hænderne men det er ikke altid muligt. Det at forbruge mindre, gør det samme, og er ofte lettere. Kunsten er at undgå livsstilsinflationen. Det er sundt inden du køber noget nyt luksuriøs at sove på det og derpå stille dig selv spørgsmålet: ”Har vi brug for det og er det virkelig pengene værd”. Nogle gange bliver svaret nej og dermed penge sparet.

Afsæt altid penge til opsparing og investering

Det er meget vigtigt at afsætte penge til side til opsparing og investering som det første. Jeg mener ikke, det er en post der skal komme til sidst i budgettet men derimod helt øverst. Man bør som minimum afsætte 10% af sine indtægter til opsparing og investering og kun forbruge af resten. Det handler om din indstilling til det og have disciplin for at gøre det. Betragt det som en slags skat eller at du simpelthen tjener det mindre.

Hvordan bliver de rige, rigere og de fattige, fattigere

Om man investerer eller ej, er nemlig den afgørende faktor som skelner de rige fra de øvrige. De rige er nået dertil igennem deres investeringer. De øvrige lever fra månedsløn til månedsløn og kan ofte ikke se sig ud af hamsterhjulet og nogle bliver direkte ofre for luksusfælden. Mens de rige lader pengene arbejde for sig og derigennem den kendte sætning: ”De rige bliver rigere”.

Investeringsmuligheder

Der findes mange investeringsmuligheder. De mest kendte er aktier, ejendomme, obligationer, crowdlending. Jeg investerer selv mest i aktier og ejendomme samt lidt i crowdlending.

Der findes også alternative investeringer som fx investering i guld, sølv, vin osv. Nettet er fyldt med adskillige gode materialer og videoer der simpelt, kort og illustrativt forklarer investeringsemnerne for dig.

En anden vigtig investering jeg lægger vægt på, er investering i dig selv, din tid og din personlige udvikling. Det er ifølge mig den vigtigste investering af alle som vil bære ethvert fremskridt i dit liv og dine omgivelser.

Du kan på denne her blog følge mine investeringer og læse om mine erfaringer med disse investeringsområder.

Comments are closed.